vrijdag 1 februari 2013

Over inktflatie...


Ik heb het programma van de rekenkamer nog steeds niet gezien, maar heb er wel veel mensen over horen praten. Ik wil hier in zijn algemeenheid iets aan toevoegen.

Vroeger stond op de verpakking van een HP cartridge vermeld hoeveel mililiter inkt het bevatte. Een 'oude' HP nr 45 was gevuld met 42ml inkt, terwijl de nieuwste (anno begin 2013) HP 301 nog slechts 3ml bevat. Tegenwoordig vind je daar een getal dat aanduidt hoeveel printjes er met de cartridge gemaakt zouden moeten kunnen worden. Voor de oude HP 45 is dat 833 pagina's en voor de nieuwste HP301 is dat 190 pagina's.

Wie verder kijkt zal zien dat dit getal gebaseerd is op een bepaalde ISO-norm die fabrikanten moeten hanteren. Er wordt dan gerekend op basis van een 5% dekking. Met andere woorden: als je enkel pagina's zou printen waarvan de inktdekking 5% is, zou je theoretisch dat aantal prints moeten kunnen maken met één cartridge. Ik heb de proef op de som genomen en met een HP301 zwarte inktcartridge geprobeerd om een bondige brief 190x af te drukken. Ik kwam tot een schamele 96 afdrukken en toen kwamen er nog een paar vage, streperinge afdrukken uit om vervolgens geheel blanco vellen te produceren... De handleiding voor het reinigen van de printer biedt dan ook geen soelaas meer.

Nu heb ik hier sinds de frustratie met die deskjet 1050, mijn oude deskjet 930C weer in volle glorie hersteld. Als ik namelijk de printinstellingen van deze oude printer op “draft” zet (een soort voorbeeldstand), bespaart hij ongeveer de helft aan inkt, terwijl de afdrukken nog goed genoeg zijn voor een sollicitatiebrief (en even goed als de normale stand bij de HP 301).

Nu heb ik geen flauw idee wat de werkelijke opbrengst is van die oude HP nr. 45, ik ben eerlijk gezegd te lui (en misschien ook wel te gierig) om een test te doen met misschien wel 1200 pagina's. Ik weet uit mijn ervaring dat ik voor die oude HP ongeveer één keer per jaar voor een navulling ging, terwijl ik voor die HP301 vrijwel elke maand aan de beurt was. Even rekenen: twaalf keer per jaar tien euro, of één keer per jaar twaalf euro voor een navulling... Oude printers zijn zo gek nog niet en toch kopen er genoeg mensen liever een nieuwe printer met kwart gevulde cartridges in plaats van nieuwe, volle cartridges voor hun huidige printer (kunnen mensen echt zó slecht rekenen?).

Mijn cartridgevuller heeft mij wel eens een foto laten zien van de binnenzijde van het HP45 inktpatroon; er zit geen spons in die kan verdrogen en dat heeft die nieuwe HP 301 wel. Als die HP nr. 45 op is, dan is deze ook echt leeg. In zo'n cartridge met een spons kan nog wel eens wat inkt achterblijven en verdrogen. Over sponsjes gesproken, kijk eens hieronder om te zien hoe de binnenzijde van zo'n inktcartridge er tegenwoordig uitziet!Een laserprinter dan? Een laserprinter heeft geen last van opgedroogde inkt. Er wordt immers met tonerpoeder gewerkt. Voor gebruik op de werkplek gelden voor laserprinters echter wel arbo-eisen o.a. in verband met de uitstoot van o.a. Ozon, siliconenolie en fijne deeltjes die volgens recent onderzoek eenzelfde schade aan de longen kunnen toebrengen als roken. Het ozon-tonerstoffilter zult u regelmatig moeten vervangen en dat verhoogt de prijs per afdruk. En wanneer u tonerpoeder aan de handen krijgt is het zaak deze snel goed te wassen.

Het is daarom eigenlijk nog maar de vraag of je zo'n apparaat in huis wilt hebben, maar laten we even naar de jongste generatie van dit soort printers kijken. Bijvoorbeeld de CLP-325 van Samsung. De tonercassette kost gemiddeld zo'n 49 euro en heeft volgens opgave een opbrengst van 1500 pagina's bij een 5% dekking. Dat ding staat bij ons op kantoor en haalt er gemiddeld maar liefst zo'n 1200 pagina's mee. Het behoeft geen uitleg dat de afdrukprijs van deze laserprinter beduidend lager ligt dan het afdrukken met de inktcartridge HP 301, zelfs als er rekening wordt gehouden met de kosten van de drum die elke 6000 afdrukken vervangen moet worden à 120 euro... Maar niets print zo voordelig als mijn ‘oude’ HP Deskjet 930C.

Dan tot slot nog het volgende: printers met gescheiden inkttanks printen helemaal niet zo voordelig als men wil doen geloven. HP brengt momenteel ook diverse Deskjet, Officejet en Photosmart modellen op de markt waarin gescheiden cartridges zoals de HP 364 gebruikt worden. In tegenstelling tot de hier eerder genoemde HP cartridges, zit er bij de HP 364  geen printkop aan het patroon vast; deze blijft in de printer zitten. Het is juist die printkop die de cartridges zo duur maakt. Printkoppen zijn slijtage-artikelen, net als banden, uitlaten en remmen van een auto. Vroeg of laat moet je deze vernieuwen en dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat dit soort printers meer moeite moeten doen om die printkoppen schoon te houden. Bezitters van Brother printers herkennen vast wel die printergeluiden die ’s-nachts ongevraagd plaatsvinden. Bij het reinigen wordt inkt door de printkoppen gespoten om ze te openen. Die inkt wordt dan in een bakje met een sponsje in de printer opgevangen is dan verloren. En dat kost geld.

Alle printers van Brother, zoals de Brother DCP 115C en alle printers van Epson, zoals de Stylus SX 130 Stylus gebruiken inktcartridges met per kleur gescheiden inkttanks en een permanente printkop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten